یک رسانهی چینی در مطلبی نوشته است که طالبان جادهی اتصال واخان افغانستان با چین را تکمیل کردهاند، اما انتظار میرود پیکن بهدلیل نگرانیهای امنیتی در مورد تروریستها و شبهنظامیان جداییطلب، در مورد اتصال زمینی با همسایهی جنگزدهی خود محتاط باشد.
به گزارش انصار، «چین مورنینگ پست» آورده است که چین گذرگاه واخجیر را که در میان شبهنظامیان افغانستان و جمعیت اویغور در سین کیانگ واقع شده، خط مقدم مبارزه با تروریزم میداند.
بهنوشتهی این رسانه، در حال حاضر تنها مرزبانان چینی در گذرگاه واخجیر در انتهای شرقی کریدور واخان، جایی که گفته میشود جاده در آن قرار دارد، گشتزنی میکنند.
کار ساخت ۵۰ کیلومتر جاده در واخان بدخشان که افغانستان را به چین وصل میکند در حکومت پیشین آغاز شده بود، اما ناتکمیل متوقف شد.
طالبان پس از دست یافتن به قدرت کار ساخت این جاده را از سرگرفته و اخیرا والی بدخشان اعلام کرده است که این پروژه بهزودی تکمیل خواهد شد.
ژو یونگبیائو، استاد دانشکدهی سیاست و روابط بینالملل در دانشگاه لانژو گفته است که این پروژه بیشتر در مورد این بود که طالبان به همسایگان خود نشان دهند که میتواند کشور را اداره کنند.
او افزوده است که افغانستان ظرفیت ساخت شاهراه در کریدور واخان را ندارد و بعید است که چین با سرمایهگذاری وارد عمل شود.
ژو یونگبیائو گفته است: «چین باید ملاحظات امنیتی خود را داشته باشد. این جاده از نظر اقتصادی ارزشی ندارد، اما باید خطرات امنیتی داشته باشد.»
در مطالب «چین مورنینگ پست» آمده است که چین از زمان خروج ارتش امریکا از کابل در سال ۲۰۲۱، رویکرد محتاطانهای را در قبال حکومت طالبان اتخاذ کرده است.
بهبارو نویسنده، پیکن مانند سایر نقاط جهان، بهطور رسمی حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد، اما عمیقا نگران سرایت تروریزم به سین کیانگ است.
عبدالباسط، یکی از همکاران دانشکدهی مطالعات بینالمللی اس. راجاراتنام در دانشگاه فنی نانیانگ سنگاپور گفته است که چین در صورت باز کردن دسترسی از طریق کریدور واخان، با فشار فزایندهای از جانب شبهنظامیان محلی مواجه خواهد شد.
بهگفتهی او، در مناطق مجاور کریدور واخان گروههای شبهنظامی، از جمله جنبش اسلامی ترکستان شرقی حضور دارند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/29857